Sayfalar

1 Eylül 2016 Perşembe

Kâinat Biçim Biçim / Şekil Avı / Ya Musavvir


orange ile ilgili görsel sonucuonion ile ilgili görsel sonucu      apple star ile ilgili görsel sonucu

  •  Derse birkaç tane meyve ya da sebze getirilir. (mandalina, portakal, soğan, domates, kivi, limon,elma vb gibi)
  • Öğrencilere minik not kağıtları dağıtılır ve elimizdeki meyveyi yatay olarak kestiğimizde içinden nasıl bir şekil çıkacağı konusundaki tahminlerini kağıtlara çizmeleri istenir.
  •  Elmayı kesmeden önce öğretmen der ki: “elmanın içinde yıldız olduğunu söylüyorlar, sizce doğru mudur çocuklar? Ne dersiniz?” Elma kesilir içindeki yıldız şekli keşfedilir. Rabbimizin her bir şeyi farklı şekil ve desenlerde yaratarak bize olan sevgisini gösterdiği vurgulanır.
  • Çizimlerin birkaçı sınıfla paylaşılır ve ardından meyve/sebze gerçekten kesilir içindeki şeklin/desenin intizamına dikkat çekilir. Oradaki sanat/düzen vs o meyvenin ağacının ya da o sebzenin bitkisinin eseri sorabilir mi diye öğrencilere sorulur. Tüm meyve/sebzeler için aynı işlem gerçekleştirilir.
  •  Şekiller ve desenler ismindeki sunum  izlenir. Allah’ın şekil veren isminin “Musavvir” olduğundan bahsedilir. Büyük sınıflar için “Munazzım" (ölçüyle yaratan) ismi de dikkate sunulabilir.


Şekil Avı

Dersin ikinci yarısında ya da bir sonraki derste öğrencilere şekil dedektifi rozeti dağıtılır.

Seçenek 1: Boş bir kağıt ve bir kalem eşliğinde bahçeye çıkılır ve çocuklardan gördükleri şekil ve desenleri kağıtlarına çizmeleri istenir.

Seçenek 2:Üzerinde farklı şekillerin bulunduğu döküman eşliğinde bahçeye çıkılır ve öğrencilerden bu şekilleri kâinatta bulmaları istenir:




EK Etkinlik 1: Çocuklardan bir bahçe resmi çizmeleri istenir ama kural olarak kare, dikdörtgen ve üçgen dışındaki şekilleri kullanmaları yasaktır. Mesela bulut yapacaksa bulut şeklinde yapamaz kare, dikdörtgen ya da üçgen şeklinde yapmalıdır. Resimler tamamlanınca hep beraber bakılır ve böyle bir dünya bize sıkıcı gelir miydi konusunda sohbet edilir. 


EK Etkinlik 2: Kainatta farklı şekil ve desenlerin içiçe olması hakkında güzel bir video:
   






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder