Sayfalar

21 Aralık 2016 Çarşamba

Görüyorum!

Kazanımlar:
1.  “Ben görüyorum” ve görmek bana bahşedilmiş bir hazine farkındalığını kazanmak
2. Gözün işleyişinin kendi kendine olmayacak kadar ince hesaplarla gerçekleştiğine şahit olmak
3. Kainattaki yardımlaşmanın bir örneğini görmek (ışık-göz-beyin yardımlaşması)
4. “Her şeyde bir hikmet var” hakikatinin anlaşılması (neden iki göz, göz bebeği, göz kırpma, gözyaşı)  
5. Göz gerçeği anlamak için tek başına yeterli değildir, göz yanılabilir. (göz yanılmaları)
6. Herkes benim gördüğüm gibi görmek zorunda değil (hayvanların gözleri+ aslında başka insanların odaklandığı şeyler de çok farklı olabilir)
7. Allah'ın adıyla görmek nasıl olur sorusuna cevaplar aramak (madem göz bir hazine onu kullanırken dikkatli olmalıyım)
8. Gözün duyguları taşıması

Giriş

a) Vücudumuzun hangi bölümüyle en sevdiğimiz kitapları okur, gökkuşağının çıktığını fark eder ya da bize doğru gelen topu izleriz? Vücudumuzun hangi bölümü biz ağlayınca harekete geçer? Vücudumuzun hangi bölümü uzaktaki ve yakındaki şeylere ayrı ayrı odaklanmamızı sağlar?

b) Görmesek hayat nasıl olurdu? Haydi ben süre tutacağım sadece bir dakikalığına gözlerimizi kapatacağız ve görmenin olmadığı bir hayat nasıl olur hayal edeceğiz.

En çok neyi görmeyi özlerdiniz? Hangi işleri yapmak daha zor olurdu? 

c) Görmek için herhangi bir çaba sarfediyor musunuz? Mesela ya akşama kadar görmekten yoruldum dediğiniz oluyor mu?

d) Görmeyen biriyle karşılaştınız mı hiç?

e) Birisi size dese ki sana tüm oyuncakları, tüm yiyecekleri alabileceğin kadar para vereceğim ama senden sadece bir şey istiyorum o da gözlerin dese, gözlerini verir misin?

Hayati bir fonksiyonumuz olan görme için en ufak bir çaba sarfetmiyoruz. Gözümüzü açtığımız anda görmeye başlıyoruz. Sanki gözlerimiz durmaksızın fotoğraf çeken bir fotoğraf makinesi gibi sürekli çalıştırılıyor. MaaşAllah! Elhamdulillah!

Görüyorum Farkındalığı Etkinlikleri




Bu etkinlikler için derse göz bağlamak için  kumaş parçaları (yazma, şal vs de olabilir) getirilmelidir.


1. Çocuklardan birinin gözleri bağlanır ve yuvarlak halinde oturan arkadaşlarından birine yaklaştırılıp ona dokunarak kim olduğunu anlaması beklenir. (Gözlerimizle sevdiklerimizi görme, tanıma sevincine kavuşuruz)

2. Çocuklar ikili gruplara ayrılır. Grup elemanlarından birinin gözü bağlanır ve gözü kapalı şekilde geniş bir alanda arkadaşının rehberliğinde yürümesi ve görmeden hareket nasıl olur tecrübe etmesi beklenir. 5-10 dk sonra eşlerden diğerinin gözü bağlanır.

3. Çocukların gözleri bağlı olmadan ve ardından bağlı olarak ikili gruplar halinde birbirleriyle top oynamaları beklenir.

4. Çocuklardan gözleri bağlanmadan ve ardından gözleri kapalı olarak pencereleri ve kapısı olan bir ev ya da bir gülen yüz çizmeleri istenir.  Gözleri açık ve kapalıyken çizdikleri resimler karşılaştırılır.



6. Sınıfa küçük küpler getirilir ve çocuklar sırayla gözleri kapalı olarak  küpleri üstüste koyarak bir kule yapmaya çalışırlar.

7. Bir buzluk kabı ya da yumurta kolisi benzeri bir kap ve küçük parçalı bir oyuncak ya da küçük pompomlar vs sınıfa getirilir. Çocuklardan gözleri kapalı olarak her bölmeye bir tane olacak şekilde oyuncağı yerleştirmeleri istenir.

5. Sınıfa birkaç kilit ve anahtarları getirilir, çocuklar kilitleri gözleri kapalı olarak açmaya çalışırlar.


Bu etkinliklerin her birinin sonunda çocuklarla yaşadıkları zorluk ya da farklılıklarla alakalı sorular sorulur. Görebildiğimiz her anın Rabbimizden bir hediye olduğu vurgulanır.

Gözlerimiz ve Bal Arısı




Gözlerimiz ve bal arısı arasında nasıl bir benzerlik olabilir çocuklar?

Nasıl ki arılar çiçeklerden teker teker ciçek tozu toplayıp onları Allah ın izniyle çok güzel bir gıda olan bala dönüştürüyorlar, biz de gözümüzle topladığımız görüntüleri Yaratıcımızın güzelliğini tanımaya dönüştürebiliriz.

Göz Modeli 


Soyulmuş bütün bir portakalın ya da mandalinanın ortadaki deliğine bir zeytin yerleştirerek bir göz modeli yapabiliriz. Gözümüzün aslında bir top gibi olduğu gerçeği çocukları şaşırtacaktır.


Neden İki Göz


Bir gözümüz olsa yetmez miydi çocuklar? Neden iki gözümüz var? Ne dersiniz?

Gelin bununla alakalı bir deney yapalım. Elinize verdiğim şu buruşturulmuş kağıdı önce 2 gözünüz açıkken sonra da tek gözünüz kapalı olarak çöpe atmaya çalışacaksınız. Bakalım farkı hissedebilecek miyiz.  (Çöp ile çocuk arasında en az iki metre olmalıdır.)

İki gözümüz özellikle uzaktaki şeylerin bize ne kadar uzaklıkta olduğunu anlamakta önemlidir. Ya Hakim, her şeyin bir hikmeti var değil mi? 


Gözlerimiz de Yanılır


Gözlerimiz bize her zaman gerçeği gösterir mi? Ne dersiniz? 

Göz Yanılmaları


Görmeyi Sevdiğim Şeyler


Hadi görmeyi en çok sevdiğimiz şeyleri çizip şükredelim mi?

Görmeyi Sevdiğim Şeyler (yazmayı bilenler için)

Görmeyi Sevdiğim Şeyler (yazmayı bilmeyenler için)

Gözler Konuşur mu?


Çocuklar gözler sadece görmeye mi yarar? Gözlerimiz konuşur bir de biliyor musunuz? Ama nasıl konuşur?........ Mutluluğumuzu, üzüntümüzü, korkumuzu biz söylemesek de gözlerimiz söyler mi mesela annemize? Evet, gözlerimiz duyguları taşır.. Çok ilginç değil mi? Subhanallah!  Hadi şimdi bu canavarlara farklı farklı gözler çizelim ve o gözleri konuşturalım. Kimi mutlu olsun kimi üzgün, kimi de korkmuş!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder