Sayfalar

3 Ağustos 2017 Perşembe

AY: Takvimci Kandil



Öğretmenin ders öncesi aşağıdaki dokümanları okuması tavsiye edilir:



Hedefler:


1. Ay’ın dünya sarayına asılmış bir nevi kandil olduğunu, dünyadaki tüm insanlara sunulmuş bir nimet olduğunu farketmek

2. Ay’ın hareketinin hikmetlerini öğrenmek

3. Ay’ın bizim için faydalarının (dünyanın hızını yavaşlatması,geceleri aydınlatması, zamanının takibinde kullanılması vs)

4. Ayın aynı zamanda bir ilham kaynağı, güzellik kaynağı olması

Giriş , sorularla merak uyandırma:


1) Eğer Ramazansa , Ramazanın geldiğini nerden anladık çocuklar?

... Eveeet hilali görünce Ramazan ayı başlıyor bir sonraki hilali görünce de bayram yapıyoruz. Ramazan ay takvimine göre hesaplanan bir ay. Geçmişte bir çok medeniyet ay takvimini kullanmış biliyor musunuz, yani zamanı ayın hallerine göre ölçmüşler.

Peygamberimiz hilali gördüğünde “Ey hilal! Benim de Rabbim senin de Rabbin Allah’tır, dermiş biliyor musunuz?

2) Ayın en çok hangi halini seversiniz? Bir muz gibi olduğu zamanı mı yoksa bir tepsi olduğu zamanı mı?....Ay sürekli şekil mi değiştiriyor ne dersiniz?

4) Ayın ışığı nerden gelir?

5) Ayı bazen hava kararmadan da görebilir miyiz? 

Ay, Dünya çevresindeki bir dönüşünü 29,5 günde tamamlar ve her gün yaklaşık 50 dakika daha erken doğar. Bu nedenle günler ilerledikçe Ay’ın gökyüzünde görüldüğü saatler değişir. Ay, Güneş gökyüzündeyken de görülebilir. Çünkü Ay, çok parlak bir gökcismidir. 

6) Ay bütün dünyada aynı şekilde mi görünür

 Ay’ın Dünya’ya uzaklık yaklaşık 400.000 kilometredir. Buna karşın, yeryüzündeki iki uzak ülke arasındaki mesafe en fazla birkaç bin kilometre olabilir. Bu, aralarında birkaç metre bulunan iki kişinin çok uzaktaki bir aracı hemen hemen aynı şekilde görmeleri gibidir. Elbette, her iki ülkedeki kişiler aslında Ay’a farklı yönlerden bakmaktadır; ancak, gördükleri arasında çok küçük, gözle ayırt edilemeyecek bir fark olur.

7) Ay neden hep bizimle gelir çocuklar? Hani bazen bir yere giderken arabamızdan bakarız, sanki hep bizimle geliyormuş gibi gözükür?

Ay, bize çok uzakta yer alır. Yeryüzünde ne kadar yol gidersek gidelim, aslında ona göre pek fazla yer değiştirmiş sayılmayız. Eğer sokakta belli bir doğrultuda yürüyorsak, Ay bizimle birlikte ilerliyor gibi görünür. Aslında, bunun nedeni, ona göre konumumuzun (açısal konumunuzun) değişmiyor olması.

8 ) Ayda hava olayları var mıdır? (rüzgar, yağmur vs yok astronotların ayak izleri milyonlarca yıl boyu orada kalabilir)

9) Kaç tane ay bir dünya eder sizce? (81)



Bisküvi ile Ayın Evreleri

Ayın evreleri aşağıdakine benzer bir etkinlikle canlandırılabilir.




Ay Kolyesi



Ayın evreleri aşağıdaki videoda gösterildiği şekilde bir kolyeye de dönüştürülebilir.



Ayın sürekli değişen şekli, bize ay ve dünyanın hareketlerini her gün hatırlama ve kainattaki muhteşem düzen için şükretme fırsatı sunar.

 Ay ve Dünya belli bir Yörüngede Akarlar


 Biliyorsunuz, Dünya kendi çevresinde dönerken, aynı zamanda Güneş’in çevresinde dolanr. Benzer ekilde Ay da kendi çevresinde dönerken ayn zamanda Dünya’nn çevresinde dolanr. Çocuklr üçer üçer davet edilerek dünya, ay ve güneş in harekerli canlandırılır. Kainattaki muazzam dengeye dikkkat çekilir.


Geceyi ve gündüzü, Güneş’i ve Ay’ı yaratan O’dur. Her biri bir yörüngede yüzmektedir. (Enbiya 33)


Hikaye Tamamlama

Ayı görünce mutlu olur musunuz? Ayı görünce ne hissedersiniz? Ay ile alakalı bir masal, hikaye ya da şiir okudunuz mu?

Ayşe o gün yatağına gitmeden önce penceresinden baktı ve ayı gördü. Ay çok güzel ve yakın gözüküyordu. Keşke ayla oynabilseydim dedi Ayşe. Ona uzanmaya çalıştı ama ne kadar uzansa da ona yetişemedi. Ayşe babasına gitti ve: Baba lütfen ayı bana getir dedi. Babası kızını üzmek istemedi ve gitti çok uzun bir merdiven aldı. Bu merdiveni çok yüksek bir dağın üzerine koydu veee........


Bu hikayeyi isteyenler yazıyla isteyenler de resimle tamamlayacak.

Ay Günlüğü


Her bir çocuk için aşağıdaki ay günlüğü dokümanı çıktı alınır ve öğrenciler bir ay boyunca ay günlüğü tutmaları konusunda teşvik edilrler. Öğrenciler her gün aya bakıp ayın o günkü halini günlüğe çizerler.






Şapkadaki Kedi: ayda zıplamak (çizgi film)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder